Paris’te İstanbul Silüeti
Paris Kitap Fuarı’nın Fransız kültürünün etkisi ve de imajıyla kıyaslandığında mütevazı sayılabilecek bir havası var. Aslında “kendinden emin” bir kültürün kitap yayıncılığına akseden estetiği demek daha doğru… DEVAMI>>>…
Yazanemreakif on March 17, 2012
Sivas’ta ne olmuştu…
Sivas’ta Madımak Oteli’nde 37 kişinin can vermesiyle sonuçlanan olayların sorumluları kimlerdi? Bu sorunun doğrudan olayların adlî ve polisiye tarafı ile ilgili bir yanı var şüphesiz. Bunca zaman süren davalarda suçlananlar yargılandı, büyük kısmı ceza aldı. Zaman aşımına uğrayanlar ise ölümlerle doğrudan ilgisi olmadığına hükmedilerek, attıkları sloganlarla “Cumhuriyeti yakmak”tan yargılanması istenenlerdi. Buradaki “Cumhuriyeti yakmak” ifadesi ile aslında yakılmak istenenin ne olduğu sorusu arasında bilinçli bir tercih söz konusu. DEVAMI>>>…
Posted under Siyaset
Yazanemreakif on March 15, 2012
Neden Gazze şimdi?
Aralarındaki farklılıklar yok olmasa da Filistinli grupların en azından çatışmayı azaltacak, siyasal bölünmüşlüğe son verecek çabalarının belli bir noktaya gelmesinin birilerini rahatsız edeceği belliydi. Batı Şeria-Gazze ayrımı kimin haklı haksız olduğundan bağımsız olarak Filistin davasını parçalayan bir durum. Ne el-Fetih ne Hamas bu parçalanmışlık görüntüsünden galip çıkar… Hele hele Filistinlilerin hiç de kazançlı olmayacağı çok açık. DEVAMI>>>…
Yazanemreakif on March 13, 2012
Akif Emre ile İslam, Türkiye, Dünya
Söyleşi: Şükrü Hüseyinoğlu/İktibas Dergisi
Değişen bölge ve dünya dengeleri söz konusu. Siz zaman zaman da bu konuyla ilgili yazılarınızda ifade etmeye çalışıyorsunuz. Kısaca özetlemek gerekirse, bu gidişatı nasıl görüyorsunuz? Bir anlamda diktatörlük üzerine kurulu düzenden daha ılımlı, demokratik bir düzene geçiş var. Gidişat sizce ne yönde?
Yani Arap Baharı ne anlama geliyor diye soruyorsunuz…
Evet, Arap Baharı ne anlama geliyor? Gidişatın ne yöne olduğu konusunda sizin yaklaşımınızı sormak istiyorum…
Şimdi bazı şeyler çok yanlış anlaşılmaya müsait. Yani Arap Baharı nereye evrilebilir veya bunun sonuçlarına işaret ettiğiniz, konuştuğunuz vakit, romantizmden sıyrılıp biraz daha böyle acıtan sorular sorduğunuz vakit, her şeyi komployla izah emek gibi bir suçlamayla karşı karşıya kalmayı göze almanız gerekiyor. Peşinen şunu söylemem gerekir: Ne Tunus’ta, ne Libya’da, ne de Mısır’daki insanların talepleri haksız talepler değildi. DEVAMI>>>…
Posted under Video
Yazanemreakif on March 13, 2012
Blas İnfante’nin Endülüsü
İspanyanın Akdeniz sahillerinde Malaga’dan Gırnata’ya giden sahil yokundan sol tarafa, yükseklere doğru kıvrılan ara yollardan birine girerseniz Endülüs’ün koynunda saklı köşelerinden birine ulaşırsınız. Kıvrım kıvrım dag yolunun sonu adeta kartal yuvasını andıran bir köye varır. Etrafı derin uçurumlarla çevrili beyaz badanalı evleriyle tiptik bir İspanyol köyü. DEVAMI>>>…
Yazanemreakif on March 10, 2012
Hama’yı yeni/den hatırlamak
Bundan tam 30 yıl önce de Suriye’de bir katliam yaşanıyordu. Müslüman Kardeşler’in özellikle Hama’da başlattığı isyan başarısız olmuş; Baba Esad toplu cezalandırmaya giderek on binlerce insanı katletmişti. DEVAMI>>>…
Yazanemreakif on March 9, 2012
Türkiye’nin (gücünün) sınırları
Suriye’de tırmanan olaylar bir şiddet sarmalına dönüşüyor. Bir yanda içe kapanmış bir rejim muhalefeti bastırmak adına kan dökmeye devam ediyor. Diğer tarafta liderlikten, ortak stratejiden yoksun parçalanmış bir muhalefet söz konusu. Rejimin daha fazla kan dökmek pahasına sonuna kadar direneceği mesajı veriliyor. Muhalefet bir dış müdahaleye umut bağlamış durumda. DEVAMI>>>…
Posted under Siyaset
Yazanemreakif on March 8, 2012
Modernlik İslamcılığın nesi olur?
İslamcılığın modernizmin bir sonucu olduğu tespitinin sosyolojinin konusunu aşan bir temelde değerlendirilmesi gerekir. Her şeyden evvel İslamcılıktan neyin anlaşılması gerektiği sorusunu bir kenarda saklı tutarak Türkiye’deki İslami taleplerin bu ülke için ne anlama geldiği konusu hiç de geçiştirilesi bir mesele değildir. DEVAMI>>>…
Yazanemreakif on March 6, 2012
Turgut Cansever ve dini düşünce
Türkiye’de Müslümanlığın imkanları üzerine söz söylemenin yolunu illaki politik okumalardan geçirmekte ısrarcı zihin yapısı, bir çıkış arayan her kesimi şartlandırıyor. Siyasetin günübirlik politik anlam düzeyine indirgendiği bu kısır okuma biçiminin siyaseti de içeren bütüncül yaklaşımı dışladığına şahit oluyoruz. DEVAMI>>>…
Yazanemreakif on March 3, 2012
Baasçıların son kozu
Suriye’deki gelişmeler nerdeyse geri dönüşü olmayan bir noktaya doğru ilerliyor. Beşşar Esad babasının işlediği katliam boyutuna doğru yaklaşıyor. Bu arada olayların nasıl başladığını unuttuk yahut geri planda kaldı. İlk gösteriler başladığında Baas rejiminin bu tür karşılık vereceğini herkes tahmin ediyordu; buna rağmen adeta olaylar hızla tırmandırıldı. Şu an için haklı-haksız tartışmasından daha önemli olan; devlet eliyle işlenen, toplu infaza dönüşmeye başlayan cinayetlerin ve intikam duygusuyla harekete geçen silahlı grupların Suriye’yi bir iç savaşa sürükleme riskinin her zamankinden daha yüksek oluşu. Orada çıkacak bir iç savaşın kesinlikle Suriye ile sınırlı kalmayacağını tahmin etmek zor değil. Suriye’deki ateşin bölgeye sıçraması, etnik ve mezhebi bir ateş çemberinin her yanımızı kuşatması anlamına gelir. DEVAMI>>>…
Yazanemreakif on March 1, 2012