Darbe etkisi: Söylem bozumu
Müslümanca duyarlılığı olan kitlelerin, örgütlü yapıların, geleneksel cemaatlerin devletle kurdukları ilişkinin mahiyeti; biraz da devleti nasıl tanımladıklarıyla ve devlete şekil veren ilkeler-ideolojik muhteva karşısındaki tutumlarıyla alakalıdır. Cumhuriyete kadar gelen devlet fikri, daha çok hilafetle bütünleşmeden kaynaklanan bir kutsama, gerektiğinde adanmışlık halidir. DEVAMI>>>…
Yazanemreakif on December 31, 2013
Siyasetin aşil topuğu
Başkasının günahı kişinin sevap hanesine yazılmaz…
Bugünlerde yaşadıklarımıza dair en anlamlı değer hükmü bu olsa gerek.
Ancak başkalarının işlediği günahlar, ayıplar üzerinden haklılığını, masumluğunu, erdemli oluşunu ispatlamak telaşesinde herkes.
Başkalarının eksikliği, yanlışı kişiye başka yanlışlar yapma hakkı vermez! DEVAMI>>>…
Posted under Siyaset
Yazanemreakif on December 26, 2013
Şehirler helak olmadan…
Hamburg Üniversitesi’nin ana giriş kapısına geldiğimde az sonra yapacağım konuşmayla meşguldü zihnim ister istemez. Almanya’da ilk kez, vefatının onuncu yılı vesilesi ile Aliya’nın fikirleri, eylemleri, bilgeliği konuşulacaktı.
Ne var ki konuşma için yerlerimizi aldığımız halde salon henüz dolmamış, başlamak için beş-on dakika beklemek zorunda kalınmıştı. Sebep basitçe polisin pek çok anayolu trafiğe kapatmış olması… Zira sol fraksiyonlar büyük gösteriler düzenlediği için muhtemel şiddet olaylarına karşı tedbir alınmıştı. Polisin bildirdiğine göre şiddet kullanmaktan çekinmeyen binlerce göstericiye karşı tedbir alınmış, hatta altı saat süre ile şehirde olağanüstü hal ilan edilmişti. Bu nedenle konferansa katılmak isteyen pek çok öğrenci üniversiteye yaya olarak ulaşmaya çalışıyordu. Adeta küçük ölçekte bir ‘Gezi’ deneyimi yaşayacaktı Hamburg. DEVAMI>>>…
Posted under Dünya, Düşünce, Siyaset
Yazanemreakif on December 24, 2013
Bu ittifak neden çöktü?
Türkiye değil ama Türkiye’de siyaset yeni bir döneme girdi. Girilen bu siyasi atmosfer bu hafta başlamadı ama görüntüleriyle toplum yeni muhatap oluyor. Özetle soru şu: Ne oldu da Cemaat’le Ak Parti arasına bu denli derin husumet girdi?
Şaşılacak bir şey varsa o da Ak Parti ile Cemaat’in birlikte siyasi bir ortaklık yapmalarıydı. DEVAMI>>>…
Posted under Siyaset
Yazanemreakif on December 19, 2013
‘Derin yapı’ derinlik değildir
Türkiye’nin geleceği, kendi başına var olup olmayacağı Müslümanların bu ülkeyle kurdukları ilişkinin mahiyeti ile yakından alakalıdır. Hatta Müslümanların ve Müslümanlığın dahil olmadığı, bir şekilde söz sahibi olmadığı her siyasal, toplumsal tasarım kadük kalmaya mahkumdur. Müslümanlığa söz hakkı verilmeyen her projeyle bu ülke ya kendi kendini sömürgeleştirir ya da küresel sistemin madunu hale gelir. DEVAMI>>>…
Yazanemreakif on December 17, 2013
Devlet düşmanı bir ‘jamaat’
Bangladeş Cemaat-i İslami (Jamaat-e-Islami) liderlerinden Abdülkadir Molla’nın 42 yıl önceki Pakistan’ın ikiye bölündüğü savaşta karıştığı cinayet suçlamasıyla idam edilmesi yeni bir tartışmayı başlattı. Davanın görüldüğü mahkeme, siyasi ortam ve suçlamalara bakılırsa siyaseten bir linç kampanyasının yürütüldüğü çok açık. Cemaat-i İslami tüm lider kadrolarıyla adeta cinayet şebekesi haline gelmiş, doksanlık isimlere bile idam cezası veriliyor! DEVAMI>>>…
Posted under Dünya, Düşünce, Siyaset
Yazanemreakif on December 14, 2013
Vizesiz AB’nin bedeli
Roma’yı, yani Avrupa’nın temelini barbarlar sarsmıştı. Yani Kuzey Avrupalı paganlar… Roma’nın görkemi kuzeydeki barbarların iştahını çeken göç ve saldırlar Roma’nın sonunu getirdi.
Roma’nın yıkılışından bu yana Avrupa fikri yeni formlar kazansa da her Avrupalı gücün hedefi, birleşmiş bir ‘Avrupa imparatorluğu’, yani Roma’yı yeniden kurmak oldu. Büyük savaşların siyasi hedefi, Roma’yı yeniden kuracak liderliğin kime ait olacağıydı. Bu uğurda dünya savaşları bile çıktı. Avrupa Birliği bu imparatorluk hayalinin ilk kez barışçıl biçimde gerçekleştirilme projesi olarak okunabilir. Batı uygarlığının ufuk çizgisi, Roma’yı kanla kuramayınca ortak bir proje olarak, konsensüsle gerçekleştirmeyi deniyor. DEVAMI>>>…
Yazanemreakif on December 12, 2013
طمس التاريخ فى المرآةِ الإسرائيلية-السعودية
ماذا يعنى التاريخ بالنسبة لنا؟.. إجابة هذا السؤال المُلح لا توضح قيمة التاريخ فحسب، بل تشير أيضاً لمدى أهميته فى الحاضر والمستقبل.
إذ نرى المجتمعات المحرومة من ذاكرة التاريخ، والدول التى ليس لها عمقاً تاريخياً، وهى منهمكةٌ بالرقمِ على الماء.
لماذا نقرأ التاريخ؟ ولماذا نرجع إلى التاريخ؟.. يمكننى أن أقر بضرورة اللجوء للتاريخ لقراءة المستقبل أكثر من معرفة الماضى. DEVAMI>>>…
Posted under Arabiyah
Yazanemreakif on December 11, 2013
Cemaat, siyaset, STK açmazı
İslam dünyasında İslami hareketlerin temel çelişkilerinden biri, özellikle geleneksel anlamda cemaat olmakla modern anlamda siyasal parti olmak arasında yaşanıyor. Bundan bir müddet evvel Pakistan’daki Cemaat-i İslami örneğinden hareketle Mısır-İhvan-siyaset ilişkisinin benzer süreçlerden, sıkıntılardan geçişine değinmiştim. DEVAMI>>>…
Yazanemreakif on December 10, 2013
The dilemma of religious communities, politics and NGOs
In the Muslim world today, one of the most fundamental dilemmas experienced by Islamic movements is being caught between the concept of being, in a traditional sense, a religious community, and in a more modern sense, a political party.
Previously I had touched on the example of the Pakistan Jamaat-i Islami movement, and how it had gone through similar phases in their relationship with politics as Egypt’s Muslim Brotherhood. DEVAMI>>>…
Posted under English
Yazanemreakif on December 10, 2013