Şimdi özne mi olduk?
Tuhaf bir seçim atmosferinin sonuna geldik. Ama bu tuhaflık kısa sürede sona erecek gibi görünmüyor.
Gündemde şu ve bu şekilde olmalarına rağmen bu seçimlerde ilk kez Müslümanlar seçimin öznesi durumunda görülüyor. Hangi siyasal görüşten ve inançtan olursa olsun seçimin ve siyasetin öznesi, gündemin ana konusu -tırnak içinde- Müslümanlar… Hatta Müslümanlığını fark etmeden farklı siyasi partilere oy veren Müslüman seçmen de ‘Müslümanları’ gözeterek, Müslümanlığın gündeme getiriliş tarzı üzerinden Müslümanları konuşuyor, tercih yapıyor. DEVAMI>>>…
Yazanemreakif on March 29, 2014
Understanding and giving meaning to election language
As the Turkish local elections approach, everyone can see the rising of tensions and excitement. After all is said and done and the election campaigns come to an end, the politicians then choose to ignore the extreme language used during the elections. Should they take this extreme talk seriously, all political relationships would have to be severed. DEVAMI>>>…
Posted under English
Yazanemreakif on March 27, 2014
‘Üst siyaset’in kaybedenleri
Günlük kullanımda siyasetle politikayı birbirinden ayıran bir anlayış vardır. Özellikle Müslüman dünya görüşüne sahip olanlar açısından sekülerlik-siyaset arasındaki çelişkiyi formüle etmede teorik arkaplanı olan bir tasnif. Benimsenen ilkeler dahilinde yapılan cari siyaset, politika; ama her şeyin bir siyaset üzere olmasının bilinciyle sahip çıkılan siyaset… Bunun daha net açılımı ise ‘üst siyaset’ ile real politik denilen ‘cari siyaset’ arasındaki ayrımda ortaya çıkıyor. DEVAMI>>>…
Yazanemreakif on March 27, 2014
Seçim dilini anlama ve anlamlandırma
Seçim sathı mailine girerken yükselen tansiyonun bilindik seçim heyecanından farklı bir havasının olduğunun herkes farkında. Seçim atmosferinde kullanılan aşırı dilin, her şey olup bittikten sonra, seçim kampanyasında serdedildiğine karar verip, bunu ciddiye almamayı yeğler siyasetçiler. Ciddiye aldıkları takdirde o aşırı dille bütün siyasal iletişimlerini koparmaları gerekir. Türkiye’deki politikacıların genel politik etik anlayışlarıyla örtüşen bir tutumdur bu… DEVAMI>>>…
Posted under Video
Yazanemreakif on March 25, 2014
‘Kanlı mı olacak, kansız mı olacak?’
Dün Diyarbakır’da gerçekleşen nevruz kutlamaları ile geçen yılki arasında nasıl bir fark vardı? Aslında benzer bir kalabalık ve coşku bu yıl da sergilendi. Ancak tuhaf bir eksiklik duygusunun, gerilimli bir beklentinin havası daha baskın gibiydi. Meydanda toplananların ruh halinden çok oradan tüm Türkiye’ye yansıyan mesajdan, algıdan bahsediyorum. DEVAMI>>>…
Posted under Siyaset
Yazanemreakif on March 22, 2014
ـ 13+153 إمرأة فى سوريا
دخلت الحرب فى سوريا، والتى تُعد أكثر الحروب الأهلية فى التاريخ المعاصر دموية، عامها الرابع. وتحولت التظاهرات التى إنطلقت مع رياح الربيع العربى بهدف إسقاط النظام إلى صراعٍ مسلَّح خلال فترةٍ وجيزة مع رد نظام البعث عليها بشكلٍ قاس، نشبت إثرها حربٌ أهلية ضروس. ولايُنتظر أن يموت شخصٌ بالنيابة عن آخر. إلا أن مَن أعدُّوا أجواء الحرب يعلمون جيداً كيف يدفعون الأمور لنقطة “اللارجوع”، وكيف يأججون وتيرة الأحداث على نحو يوقِع مئات الآلآف من الضحايا فى دوامةِ عنف. DEVAMI>>>…
Posted under Arabiyah
Yazanemreakif on March 22, 2014
عصر ’السلام البارد‘ في القرم
إن إلحاق القرم بروسيا إشارة على أن زمن المواجهة مع روسيا الجديدة التي يخشاها الغرب والتي لا يريد بأي شكل أن تغدو حقيقة قد إزف. نعم، القرم موقع استراتيجي جداً لروسيا؛ فإلى متى سيظل أسطول البحر الأسود أحد أكبر القوى البحرية في العالم في حال من النزاع الجيوستراتيجي وفي حال من الضعف بأن يتواجد في قاعدة بحرية مستأجرة من بلد أجنبي. لقد كان إيداع روسيا قوتها العسكرية في قاعدة بحرية استأجرتها من أوكرانيا عقدةً لا حلّ لها بالنسبة لأوكرانيا كما هو الحال بالنسبة لروسيا. فمع انهيار الاتحاد السوفيتي، تشاركت أوكرانيا وروسيا القوة البحرية السوفيتية المتواجدة في سيفاستوبول، واستمر الروس باستخدام القاعدة البحرية ثمّ مدّد الطرفان حقوق استخدامها من خلال معاهدات جديدة. DEVAMI>>>…
Posted under Arabiyah
Yazanemreakif on March 21, 2014
The era of ‘Cold Peace’ in Crimea
The West’s nightmare has become true – Russia has annexed Crimea. As much as this may appear to be the result of a popular consensus, it is very obvious that Russia is now laying the bricks of its strategic plan one at a time. DEVAMI>>>…
Posted under English
Yazanemreakif on March 20, 2014
Kırım’da ‘soğuk barış’ dönemi
Batı’nın kabusu gerçek oldu ve Rusya Kırım’ı ilhak etti. Her ne kadar halk oylaması ile gönüllü bir katılım gibi görünse de bunun, Rusya’nın taş taş örerek inşa ettiği stratejik planın sonucu olduğu gizlenemeyecek kadar açık.
Kırım’ın ilhakı, Batı’nın korktuğu ama bir türlü de pratiğe geçmesini istemediği ‘yeni Rusya’ gerçeği ile yüzleşme zamanının geldiğine işaret. Evet, Kırım Rusya için çok stratejik bir yer. En büyük deniz gücünden birini, Karadeniz donanmasını, yabancı bir ülkeden kiraladığı deniz üssünde bulundurmak gibi bir zaafı ya da jeo-stratejik çelişkiyi daha ne kadar sürdürebilirdi ki? Rusya’nın Ukrayna’dan kiraladığı deniz üssüne askeri gücünü emanet etmesi, Rusya kadar Ukrayna için de büyük bir açmazdı. Sovyetler’in dağılmasıyla Sivastopol’daki Sovyet deniz gücü Ukrayna ve Rusya arasında paylaşılmış, Ruslar deniz üssünü kullanmaya devam etmişler, yeni anlaşmalarla da kullanım haklarını uzatmışlardı. DEVAMI>>>…
Yazanemreakif on March 20, 2014
Put yapımevinde ulus inşası
Balkanlar söz konusu olduğunda iki türden oryantalizmden bahsedilebilir; ilki Batı Avrupa’nın Balkanlar’ı (tüm unsurlarıyla beraber) ‘öteki’ olarak görmesi, ikincisi de Osmanlı sonrası gayrimüslim unsurların Müslüman unsurları ötekileştirmesi, küçümsemesi, aşağılaması.
Bu katmanlı oryantalizm, aynı zamanda yeni ulusdevletlerin derin komplekslerini bastırma, büyüklük komplekslerini gizleme işlevi de görür… DEVAMI>>>…
Posted under Dünya, Düşünce, Siyaset
Yazanemreakif on March 18, 2014