Gazze mi, Filistin mi, Kudüs mü?

Aslında Gazze saldırısı için Ä°srail’in sahici, inandırıcı bir gerekçesi yok. Belli ki, Ä°srail Gazze operasyonunu, yeni bir dönemin inÅŸası için gerekçe olarak kullanmak istiyor.

Filistinlilerin kanı üzerinden yeni bir OrtadoÄŸu ve Filistin denklemi kurmak için Ä°srail kendine özgü yöntemlere baÅŸvuruyor. OrtadoÄŸu’nun parçalanmışlığının, Arapların güçsüzlüğünün üstüne Filistinlilerin askeri, siyasi anlamda en zayıf oldukları bir dönemde yeni bir denge kurma giriÅŸimi.

Öncelikle Filistinlilerin birlik hükümeti kurma giriÅŸimlerini parçalayarak bir kez daha ayrıştırdı. Abbas yönetimiyle beraber hareket etmek zorunda kalan Hamas’ın ve el-Fetih’in uzun sürede girdikleri dönüşüm sürecinin baÅŸlamasına bile izin vermedi. Muhtemel bir uzlaşı hükümetiyle Hamas Ä°srail’i hiç olmazsa 67 sınırları içinde kalmayı ilan etmeye zorlayabilirdi. Anlaşılan bu yönde bir uzlaÅŸma bile Ä°srail’i rahatsız ediyor. Bu durumda Ä°srail ne yapmak istiyor, sorusu akla geliyor. Ä°srail sadece Hamas’ı yok etmek mi istiyor?

Bu soruya cevap vermeden önce önemli bir ayrıntıyı hatırlamamız gerekiyor. Ä°srail sadece Hamas-El fetih uzlaÅŸmasını berhava etmekle kalmadı, iki devletli çözüm alternatifini de artık tanımadığını ilan etti. Bu durumda akla gelecek olan: Siyonist iÅŸgalcilerin Filistinlileri bomba yaÄŸdırarak dize getirmek istedikleri… Ama Filistinliler gibi dinamik bir halkın bu ÅŸekilde dize getirilemeyeceÄŸini en iyi Siyonist koloniciler biliyor olmalı.

Evet, Hamas gibi Ä°srail’in varlığını tanımayan ve dünyaya terörist olarak sunulan Ä°slamcı yapıların çökertilmesi ilk hedeflerden biri. Hazır, Mısır’da Ä°hvan gibi bir yapı bile terörist ilan edilip denklemden çıkarılmışken onun Filistin uzantısını çökertmeye kimse ses çıkarmazdı. Nitekim öyle oldu ve Obama dahil terörle mücadele adına katliama açık çek verdiler. Siyasi ve askeri desteÄŸin bir sonraki adıma matuf olduÄŸunun iÅŸaretleri çıkmaya baÅŸladı bile. Önceki gün Ä°srail basınında çıkan bir yazıda Ä°srail’in iki devletli çözümü rafa kaldırırken üç devletli bir yapı düşündüğü ortaya atıldı. Yani, iki halk üç devlet formülü.

Gazze ve Batı Åžeria olarak parçalanan Filistin hem coÄŸrafi hem siyasi olarak ayrı ayrı muhatap alınacak ikili yapıya dönüşüyor. Bir yanda Batı Åžeria’da asla bir devlete izin verilmeyeceÄŸi söylemi dillendirilirken diÄŸer tarafta üç devletli çözüme zorlayacak planlardan söz ediliyor. Batı Åžeria kendi halinde dururken Gazze’yi acılarıyla Filistin’den koparmak planı en azından söylem düzeyinde tutmuÅŸ görünüyor. Bölgesel olarak Gazze’nin bombalanmasına tepki gösterirken bile Filistin olarak algılamıyoruz, ‘Gazze’ye yardım’ çığlıkları atıyoruz.

Bu arada asıl sorunu gündeme getirme mecali bile kalmıyor biz Filistin sevdalılarının: Kudüs’ün iÅŸgal edilmiÅŸliÄŸi sorunu.

Gazze katliamı üzerinden yeni bölgesel denklemin nasıl inÅŸa edilmek istendiÄŸinin son örneÄŸi de Sisili Mısır’ın denkleme dahil edilmesiyle ortaya çıktı. Sisi’nin Ä°srail-Filistin meselesinde devreye girmesi demek Camp-David denkleminin yeniden saÄŸlama alınması demek.

Yine dün Ä°srail basınında çıkan habere göre, ‘düşük doÄŸum’ olarak anılan kısa süreli ateÅŸkes giriÅŸimi, Batılı troykanın talebi ve Netanyahu’nun Sisi’yle yaptığı ve (son ana kadar) gizli tutulması istenen telefon görüşmesi üzerine gerçekleÅŸmiÅŸ. Hamas’ın reddetmesiyle sonuçlanan bu kısa ateÅŸkeste Sisi’ye gizli telefon görüşmesiyle rol verilmesi OrtadoÄŸu denklemi ile yakından alakalı. Daha kontrol edilebilir, daha zayıf bir aktöre, hepsinden önemlisi toplumsal taleplerin siyasete yansımasının engellendiÄŸi bir rejime emanet edilmek isteniyor.

Suriye’den Filistin’e kadar önemli geliÅŸmelerde Sisili Mısır, eski rolünü üstlenmesi için yeniden denkleme dahil ediliyor.

Unutulan bir ÅŸey var… Ne bölge halkları eskisi gibi susturulabilecek, dünyadan izole edilebilecek halklar ne de denklemi kurmak isteyenler eski güce sahipler. Tek avantajları sahte oluÅŸumlarla Ä°slam’ı Ä°slam’a karşı savaÅŸtırma stratejileri… Müslüman basiretinin, tarihsel birikimin, her ÅŸeye raÄŸmen bu oyunu bozacağından eminim.

Ýlgili YazýlarDünya, Siyaset

Editör emreakif on July 17, 2014

Yorumunuz

Ä°sminiz(gerekli)

Email Adresiniz(gerekli)

KiÅŸisel Blogunuz

Comments

Diðer Yazýlar

Bir Önceki Yazý: